Koperslagerij D. Wissink geopend tijdens de Pareldag van de Gemeente Oude IJsselstreek

De gemeente Oude IJsselstreek organiseert 2e pinksterdag een Pareldag. Ontdek tijdens deze dag de mooiste plekken, en ontmoet de leukste artiesten, kunstenaars en ambachts-lieden uit de Gemeente Oude IJsselstreek. Routebeschrijving is gratis verkrijgbaar op iedere “parel plek”.

Meer informatie: 

http://www.vvvoudeijsselstreek.nl/nl/activiteitenkaart/detail/pareldag-in-oude-ijsselstreek-op-tweede-pinksterdag–dfecd3ba-1dcb-4b98-8096-e0cd9204747a

https://www.facebook.com/PareldagOudeIJsselstreek/

 

Restauratie kroonluchters kerk interieur

wissink-restauratie-kerkkronen

Zie hier het eindresultaat van de gerestaureerde kerkkronen uit de dorpskerk van Schaarsbergen.

Het gehele interieur van de kerk is gerestaureerd. M.i. heeft het bestuur deze restauratie met respect voor het oude en met visie op de toekomst uitgevoerd. De oude kroonluchters zijn nl. in het nieuwe lichtplan opgenomen. Het interieur is “multifunctioneel” gemaakt. D.w.z. dat er naast de kerkdiensten nu ook andere evenementen in de kerk kunnen worden gehouden.

zie hier het oude interieur met kroonluchters

messing-kroonluchters

Koperslager Dennis Wissink in boek “Kunst & Ambacht”.

Trots was ik vorig jaar toen ik gevraagd werd voor een interview door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Om vervolgens geportretteerd te worden door top fotograaf Maarten Corbijn voor het boek “Kunst & Ambacht”

Beschrijving van het boek:
In het boek staat het ambacht centraal. Tien ambachtslieden worden voorgesteld in tien verschillende disciplines, werkend met tien verschillende materialen. Uit alle verhalen blijkt hoe ze van hun vak houden en hoezeer dat vak leeft: in hun ambacht ligt volgens hen de verbinding tussen verleden en toekomst besloten. Ze restaureren oude werken maar creëren ook nieuw werk. Topfotograaf Corbino mocht ze in hun atelier op de vingers kijken.

“Kunst en Ambacht”, ISBN 978-90-819518-3-8, kan voor 14 euro worden besteld in de webwinkel
http://koperslagerijwissink.nl/product-categorie/kunst-en-ambacht/

 

Dennis Wissink Ambacht                             koperslager

Dennis Wissink                koper forceren

forceren

Niet zomaar een koper bol

Deze bol van koper is gemaakt in opdracht van museum Elburg. Dit museum is gehuisvest in een voormalig vrouwenklooster uit de 15e eeuw en had destijds een windvaan op het dak. Met de huidige restauratie is besloten deze windvaan weer terug op zijn originele plek te plaatsen. De koperen haan was nog aanwezig en is gerestaureerd. De koperen bol die onder de haan geplaatst wordt is geheel nieuw en door mij voorzien van scharnieren incl. uitsparingen zodat deze precies om de windvaan past. De heropening van het museum is 6 juni. Vanaf 7 juni zijn jullie van harte welkom het museum te bezoeken. Beslist de moeite waard! www.museumelburg.nl

meer info over bollen en mooi filmpje hoe een koperen bol gemaakt word

koper bol koperen scharnier

koper scharnier koper-scharnier

koper-scharnieren koperen-scharnier

koper-bol Dennis-Wissink koper haan

Niet zomaar een messing bol

Deze messing bol heb ik in opdracht gemaakt voor het Staring College in Lochem. Het gaat hier om de “slinger van Foucault”. De studenten daar gaan een natuurkundige opstelling maken zoals Foucault dat ook deed in 1851. Hierbij slingert de messing bol die gevuld is met lood heen en weer aan een draad uit het plafond. De bol zal zijn eigen baan volgen en zich van de verdraaiing van de aarde niets aantrekken. Hierdoor zal de draaiing van de aarde zichtbaar worden.

Voor de echte nerd onder ons: op de noordpool is de draaiing 15 graden per uur (24 uur per 360 graden) en op onze breedtegraad in Nederland circa 11 graden per uur. (33 uur per 360 graden)

messing bol